Alerji Neden Olur?
Alerji, bağışıklık sistemimizin, dışarıdan son derece masum görünen çeşitli maddelere karşı, tepki vermesidir. Hapşırmadan şöyle doya doya parfüm koklayamıyorsanız ya da baharın gelmesini polenler nedeniyle üzüntüyle karşılıyorsanız,
alerjiden muzdaripsiniz demektir. Nelere
alerjimiz olduğunu bilebiliriz ancak temelde, bazılarımızın bağışıklık sisteminin neden böyle bir tepki verdiği, tıp dünyası için hala bir soru işaretidir.
Yani ‘Neden benim kedilere
alerjim var da, kardeşimin yok?’ diye sorarsanız, bu sorunun kesin bir yanıtı yoktur. Bu nedenle
alerjilerin kökten çözümü olmamakla beraber, alerjenlerden (alerjiye neden olan maddeden) uzak durarak veya alerji ilaçları kullanarak, alerjinin rahatsız edici belirtilerini dindirebiliriz. Hapşırık, öksürük, saman nezlesi, ciltte kızarıklık, tahriş, gözlerin sulanması, dil şişmesi gibi
alerji semptomlarını tedavi edebilmek için ilk olarak uzman bir doktora görünüp neye karşı alerjiniz olduğunu öğrenmelisiniz. Günümüzde alerji testleri çok basit ve hızlı bir şekilde uygulanmaktadır. Alerjen(ler)in tespit edilmesinin ardından doktorunuz, size uygun tedaviyi belirleyecektir.
Hava İle Taşınan Alerjenler
Hava ile taşınan alerjenler alerjik reaksiyonlardan astıma kadar pek çok soruna yol açabilirler. Adından da anlaşılacağı gibi bu alerjenler hava tarafından oradan oraya taşınabilen, çok küçük partiküllerdir. Polen, ev tozu akarları, küf, hayvan tüyü, hayvandan dökülen deri (kepek), boya kimyasalları, sigara dumanı, parfüm veya halı malzemesi hava ile taşınan alerjenlere örnek verilebilir. Bu sayılanların içerisinde en çok şikayet edilen alerjen polenlerdir çünkü polenleri engellemek veya kontrol etmek mümkün değildir. Polen mevisiminde dışarı çıkmak ya da evde cam açmak sorun olur.
Ağaçlardan, çimenlerden, çiçeklerden veya otlardan yayılan polenler mevsimden mevsime alerjiyi tetikleyebilir. Küf ve ev tozu akarları ise yıl boyu süren alerjilerin başlıca nedenleri arasında gelir. Özellikle de havalandırmanın çok da iyi yapılamadığı şehir içindeki evlerde bu alerjenlerin önünü kesmek zordur. Küf çeşitleri nemli ve sıcak ortamları sever, toz akarları ise ev ya da iş yerlerindeki tozlu ortamlarda bulunur ve bunların kökünü kurutmak pek mümkün olmaz. Atık ürünler ve akarların ölü vücut parçaları alerjik reaksiyonları tetikler. Ofisiniz pırıl pırıl görünebilir ama döşemelerin altında küflenme varsa, ofiste alerjinizin tutması kaçınılmazdır.
Kozmetik Alerjisi
Cilt tahrişi, diğer adıyla ‘kontakt dermatit‘, kozmetik alerjisi ve daha genel olarak cilt bakım ürünlerine karşı hassasiyet olarak açıklanabilir. Alerjisi olan kişiler bazı bileşenlerle her temas ettiklerinde, alerjik kontakt dermatit meydana gelir. Bir makyaj malzemesi veya cilt bakım ürünü alerjiye yol açtığında, genellikle ürünün tamamı değil de içindeki bir veya birkaç kimyasal madde yüzünden alerjik tepki ortaya çıkmaktadır. Kozmetik ürünlerde yer alan ve en çok alerjiye yol açtığı bilinen maddelerin başında koruyucu maddeler, renklendiriciler ve aroma maddeleri gelmektedir.
Herhangi bir kozmetik ürüne karşı alerjisi olan kişilerde, kullanılan miktar fark etmeksizin vücut tepki verecektir. Söz konusu ürünü daha ‘az kullanmak’ alerjiden kaçış sağlamaz. Ciltte veya gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik, kozmetik alerjisinin belirtileridir. Bu şikayetleri önlemenin yolu, alerji yaptığı bilinen ürünleri kullanmamaktır. Alerjiye rağmen ürünlerin kullanılmasına devam edilirse, ciltte kalıcı lekeler ve yara izleri oluşabilir.
Tamamen doğal, organik cilt bakım ürünleri kullanarak alerjiyi önlemeye çalışmak da bazen işe yaramayabilir. Bitkilerin içinde de çeşitli kimyasal bileşenler bulunur ve bunlar yapay maddeler olmadıkları halde, vücutta alerjiye neden olabilirler.
Metal Alerjisi
Metal gündelik hayatımızda, çevremizde bolca bulunur. Hatta yemeklerimizde bile vardır. Alerjik reaksiyona neden olduğu bilinen metallerin başında nikel gelir. Pek çok takının üretiminde kullanıldığı gibi bezelye, domates, mercimek, çikolata, fındık, ceviz, ay çekirdeği ve soyada da nikel bulunur. Diş dolgularında kullanılan cıvanın dışında altın, kobalt ve kromat (deri ürünlerde bulunur), alerjik kontakt dermatite yol açtığı bilinen diğer metallerdir.