Kısaca
Arap Dili ve Edebiyatı Programı; Arapçaya hâkim, Arapça - Türkçe çeviri yapabilen, Arap Edebiyatını incelemiş dilbilimciler yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel Özellikler
Arap Dili ve Edebiyatı okumak isteyenlerin; sözel yeteneğe ve güçlü bir belleğe sahip, yabancı dil öğrenmeye hevesli, dil ve edebiyata ilgili ve bu alanlarda başarılı bireyler olması gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Programda; Arap Dili, Grameri, okuma, yazma, çeviri çalışmalarının yanı sıra, Arap Edebiyatı ile ilgili şiir ve nesir örnekleri inceleme, kompozisyon yazma ve öğrencilere pratik Arapça konuşma alışkanlığı kazandırılmaya yönelik olarak ta eğitim verilmektedir. Çeşitli konularda modern Arapça metinler çevrilmekte, öğrenciye Arapça terimler ve deyimler tanıtılmaktadır.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Mezunlar ?Dilbilimci? unvanını alırlar.
Çalışma Sahaları
Diyanet İşleri Başkanlığında çalışabilir, orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilir, çeviri ve tercümanlık işlerinde görev alabilirler. Ayrıca kütüphanelerde, arşivlerde, müzelerde, Arap ülkeleri büyükelçiliklerinde ve çeşitli bakanlıklarda da çalışma olanağına sahiptirler.